Halu Sauna

Er wordt veel geschreven over de gezondheidsvoordelen van een regelmatig bezoek aan de sauna. En terecht! Je voelt je zowel fysiek als mentaal beter als je uit de sauna komt. Wij hebben de belangrijkste voordelen van de sauna voor je op een rijtje gezet. 

#1. Een verbeterde bloedsomloop

De hitte van de sauna zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur stijgt. Hierdoor verwijden de bloedvaten zich, wat weer zorgt voor een verbeterde bloedsomloop. Regelmatig saunabezoek kan dan ook helpen om het risico op een hoge bloeddruk aanzienlijk te verlagen. Het kan zelfs helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. 

#2. Ontspanning en herstel van de spieren

De verbeterde bloedsomloop versnelt het natuurlijk herstelproces van het lichaam. Na fysieke inspanning kan een bezoek aan de sauna helpen om de spanning in de spieren te reduceren en melkzuur af te drijven. De sauna is dan ook de beste remedie tegen spierpijn na een intensieve training! 

#3. Optimale afdrijving van gifstoffen

De primaire functie van zweten is om te voorkomen dat het lichaam oververhit raakt. Maar goed zweten helpt ook om de schadelijke stoffen die zich in het lichaam hebben opgehoopt af te voeren. Een betere detox kun je jezelf niet geven! 

#4. Het verlagen van stress

Medische studies wijzen uit dat stress een negatieve impact kan hebben op onze gezondheid. Sterker nog, veel ziekten en aandoeningen (waaronder hartziekten) zijn ten minste voor een deel stress gerelateerd. Een saunabezoek helpt op meerdere manieren om stress te verlagen. Het is een warme, stille ruimte met minimale prikkels en afleidingen van buitenaf. Ook de verbeterde cardiorespiratoire conditie draagt bij aan de therapeutische effecten van de sauna. Regelmatig saunagebruik kan zelfs helpen bij depressie en angststoornissen. 

#5. Een betere nachtrust

Je mag dan stil zitten in de sauna, je lichaam moet behoorlijk hard werken! Geen wonder dat saunagebruikers het altijd hebben over dat rozige, lome gevoel dat ze hebben na een dagje in de sauna. Onderzoek heeft dan ook uitgewezen dat saunagebruik kan resulteren in een diepere, meer ontspannen slaap. 

#6. Een hogere weerstand

Wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan sterke temperatuurswisselingen zoals in de sauna, krijgt de productie van witte bloedcellen een boost. Dit draagt bij aan een hogere weerstand. Zo ben je minder vatbaar voor ziekten en virussen. 

#7. Een gezonde en stralende huid

De sauna helpt om je huid op een natuurlijke manier te reinigen. Door het zweten worden bacteriën uit de opperhuid en zweetklieren gespoeld. De poriën worden diep gereinigd en de celvernieuwing wordt gestimuleerd. Het resultaat: een stralende, levendig ogende huid. 

#8. Een goed gevoel

De warmte van de sauna stimuleert de afgifte van endorfinen. Endorfinen zijn onze natuurlijke gelukshormonen en zorgen voor een goed gevoel. Vandaar die heerlijke glow die je krijgt na een saunabezoek. Regelmatig genieten van de sauna is de ultieme traktatie voor lichaam en geest!