Een eigen jacuzzi, dat is voor veel mensen een grote droom! Het vergt echter wel wat werk. Het onderhoud van een jacuzzi is niet moeilijk, maar wel belangrijk. In dit artikel hebben we de belangrijkste onderhoud jacuzzi tips voor je op een rijtje gezet!

#1. Controleer maandelijks de waterwaarden

Een goede waterbalans is van essentieel belang. Er zijn speciale teststrips verkrijgbaar waarmee je heel gemakkelijk de waterwaarden van je jacuzzi kunt meten. Controleer altijd eerst de pH-waarde; deze moet tussen de 7.2 en 7.6 zitten. Is de pH-waarde te hoog of te laag, dan kun je deze op peil brengen met pH+ of pH-. Vervolgens meet je de chloorwaarde; deze moet tussen de 3 en 5 ppm liggen. Verder dient de alkaliniteitswaarde van het water maandelijks gechecked te worden. Deze moet tussen de 80 en 120 ppm liggen. Bij te lage waardes dienen onderhoudsproducten te worden toegevoegd; raadpleeg altijd de verpakking voor de juiste dosering.

#2. Reinig maandelijks de filters

Het jacuzzi filter dient één keer per maand te worden gereinigd. Zorg voordat je aan de slag gaat dat er geen stroom meer op de jacuzzi staat! Daarna kun je veilig de filters verwijderen. Voor het reinigen kun je een speciale filterreiniger gebruiken. Spoel de filters goed af alvorens ze terug te plaatsen in de jacuzzi.

#3. Ververs periodiek het water

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, is de frequentie waarmee je het water in je jacuzzi moet verversen niet alleen afhankelijk van hoe vaak je er gebruik van maakt maar ook van het reinigingssysteem van de jacuzzi. Water dat te lang staat kan muf worden en zal na een tijdje bovendien vol zitten met bacteriën en restanten van chemicaliën. Gebonden chloor (chloor dat niet langer werkzaam is) kan bovendien de ogen en slijmvliezen irriteren. Tijdig verversen dus, dat water! Het water moet, afhankelijk van het reinigingssysteem van de jacuzzi, elke 4, 6 of 12 maanden ververst worden. Dit doe je door de jacuzzi eerst af te koppelen, het bad volledig leeg te laten lopen en de wanden schoon te maken. Vervolgens kun je de jacuzzi weer met water vullen. Vergeet niet de benodigde toevoegingen (in de juiste dosering)!

#4. Voeg bij voorkeur 's avonds chloor toe

Als je chloor gaat toevoegen, raden we aan om dit 's avonds te doen. Op die manier kan het chloor zich goed verspreiden en krijgt het de tijd om in te werken. Je jacuzzi is de volgende ochtend dan weer helemaal klaar voor gebruik! Zoals we bij punt 1 al aangaven: hou de chloorwaardes goed in de gaten. Als ze boven de 5 ppm uitkomen heb je te veel chloor toegevoegd!

#5. Zorg voor een tweejaarlijks controle

Als jouw jacuzzi is uitgerust met de freshwater® 3 ozonator dan is regulier onderhoud in principe niet nodig. We raden echter wel aan om elke 2 jaar een onderhoudsbeurtje uit te laten voeren. Daarbij worden dan de kleppen gecontroleerd en de ozon injector gereinigd. Indien nodig kunnen dan ook de ozonleidingen vervangen worden. Door die tweejaarlijks controle verleng je de levensduur van je jacuzzi en kun je er nog jaren plezier van hebben!