Waar veel mensen ervan dromen om eigenaar te zijn van een jacuzzi, zijn er ook genoeg mensen die er al een in bezit hebben. Het is een genot om tijdens een zwoele zomeravond plaats te nemen in een verwarmd bad met een koud drankje. De jacuzzi behoort daarmee tot de luxegoederen en is dan ook niet voor iedereen weggelegd. Het is namelijk een flinke (maar ook een waardevolle investering) wanneer je een jacuzzi wilt aanschaffen. Desondanks, zijn er ook goedkope alternatieven op de markt, maar deze zijn kwalitatief ook een stuk minder. Zo zijn er bij verschillende winkels opblaasbare jacuzzi’s verkrijgbaar. Echter zijn de kosten van de aanschaf niet de enige kosten. Hieronder leggen we ook uit wat je moet weten over de onderhoudskosten en het stroomverbruik van een jacuzzi.

Ontspanning met een jacuzzi

Een jacuzzi biedt veel voordelen zoals het ontnemen van stress, het verzorgen van ontspannen en het verlagen van je bloeddruk. Daarnaast is het ook erg gezellig wanneer je er gezamenlijk met vrienden in plaatsneemt. Het is een waardevolle toevoeging aan je tuin, maar neemt over het algemeen ook veel ruimte in. Hou hier dus rekening mee wanneer je er een wilt aanschaffen. Voor personen die over een ruime tuin beschikken zal het plaatsen van een jacuzzi geen enkel probleem zijn. Maar ook als je minder ruimte hebt is er altijd een jacuzzi te vinden die wel past!

Aanschafkosten jacuzzi

Jacuzzi’s zijn in vele maten en soorten verkrijgbaar. Er zijn 2-persoons en 4-persoons jacuzzi’s maar ook 8-persoons jacuzzi’s. Dit is afhankelijk van het aantal personen waarmee je verwacht de jacuzzi te gaan delen. De prijs wordt voor een deel bepaald door grootte van de jacuzzi, maar er spelen natuurlijk ook andere zaken mee. Hierbij kun je denken aan:

  • Het type: De prijzen van opblaasbare jacuzzi’s liggen doorgaans tussen de €400 en €1.000 euro. De prijs voor een goede jacuzzi begint bij €5.000,-
  • De kwaliteit: Goedkoop is duurkoop. Dat geldt ook voor jacuzzi’s. Voor een hoogwaardige kwaliteit betaal je meer, maar je hebt er wel langer plezier van. 
  • De functies: Als je behoefte hebt aan allerlei luxe functies, zoals (meer) massagejets, dan moet je rekening houden met hogere aanschafkosten.
  • De extra’s: Wil je een jacuzzi die van allerlei luxe extra’s voorzien is, zoals een ingebouwde muziekinstallatie? Dan betaal je daar vanzelfsprekend ook meer voor.

Onderhoudskosten jacuzzi

Niet alleen de aanschaf van een jacuzzi brengt kosten met zich mee, ook het onderhouden ervan. Zo moeten de filters elk jaar vervangen worden. Afhankelijk van de gebruiksfrequentie zal ook het water periodiek vervangen moeten worden, wat natuurlijk voor een hogere waterrekening zorgt. Ook dit valt onder de onderhoudskosten. Daarnaast zijn er de incidentele onderhoudskosten, zoals het vervangen van versleten onderdelen. Het is lastig te zeggen wat je hieraan kwijt gaat zijn, omdat dit niet alleen van jouw gebruik afhankelijk is maar ook van de kwaliteit en de garantievoorwaarden van het merk. De duurdere merken bieden doorgaans betere garantievoorwaarden, dus als je bereid bent om wat meer uit te geven aan de aanschaf ben je op de lange termijn vaak minder kwijt aan onderhoud. Al met al moet je rekening houden met zo’n €50 tot €150 per jaar aan onderhoudskosten voor een jacuzzi.

Stroomverbruik jacuzzi

We hebben het nu over de kosten voor aanschaf en onderhoud gehad, maar er is nog een derde kostenpost die zeker niet vergeten mag worden: het stroomverbruik van de jacuzzi. Veel jacuzzi’s zijn uitgerust met allerlei technische snufjes die stroom verbruiken. Voorbeelden hiervan zijn massagejets, bubbelmakers, een muziekinstallatie of een ingebouwde televisie.En je wilt natuurlijk ook niet in koud water zitten. Het is de bedoeling dat het water op de juiste temperatuur wordt gebracht alvorens je plaatsneemt, en het verwarmen van water kost nu eenmaal stroom. Wat je hieraan kwijt bent is sterk afhankelijk van het type jacuzzi, hoe vaak je er gebruik van maakt en in welk seizoen. Je zult het stroomverbruik van je jacuzzi hoe dan ook terugzien op je maandelijkse energierekening. 

Om je een globaal idee te geven van het stroomverbruik van een jacuzzi nemen we een gemiddeld model met een inhoud van 1.200 liter als voorbeeld. Om zo’n jacuzzi 24 uur per dag en 7 dagen per week te verwarmen, moet je uitgaan van een verbruik van 6 kWh per dag. Wanneer je dat vermenigvuldigt met de actuele stroomprijs per kWh, dan heb je een goed beeld van het dagelijkse stroomverbruik van een jacuzzi. De stroomprijs is in het afgelopen jaar sterk gestegen: waar het tarief in 2021 nog rond de €0,22 per kWh lag, betaal je nu (afhankelijk van je energieleverancier en contract) tussen de €0,50 en €0,70 per kWh (inclusief energiebelasting, ODE en btw). Als we daarvoor het gemak even het gemiddelde van nemen (€0,60 per kWh), dan kom je uit op 


6 kWh X €0,60 = €3,60 per dag*.  

 

* Op moment van schrijven zijn de energieprijzen uitzonderlijk hoog. Deze kosten zullen dus in de toekomst lager liggen (6 kWH x €0,22 = €1,32)

Besparen op stroomverbruik jacuzzi

Er zijn gelukkig veel manieren om te besparen op het stroomverbruik van een jacuzzi. Hieronder een aantal tips:

  • Laat de jacuzzi tussentijds aanstaan als je hem Wekelijks gebruikt. Het op temperatuur houden van het water kost minder stroom dan het opwarmen van al die liters aan koud water.
  • Dek de jacuzzi na gebruik direct weer af. Hoe hoogwaardiger de cover, hoe minder warmte er verloren gaat.  
  • Kies altijd voor een goed en volledig geïsoleerde spa

 

Tot slot

Staar je niet blind op de aanschafkosten van een jacuzzi, maar maak van tevoren een grove berekening van wat je jaarlijks ongeveer kwijt bent aan onderhoudskosten en kosten voor het stroomverbruik van je jacuzzi. Op die manier voorkom je dat je achteraf met vervelende verrassingen geconfronteerd wordt en kun je volop genieten van alle voordelen van je eigen hotspring!