Ga je binnenkort je badkamer of toiletruimte aanpakken en daarbij ook een nieuwe toiletpot plaatsen? Dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Een van de belangrijkste is het bepalen van de hoogte van de toiletpot. De juiste hoogte is namelijk niet alleen belangrijk om van een optimaal gebruikscomfort verzekerd te zijn, maar ook om fysieke klachten op de langere termijn te voorkomen. Maar hoe doe je dat eigenlijk, de ideale hoogte van de toiletpot bepalen?

Wat is de standaardhoogte van een toilet?

Om te beginnen willen we even benadrukken dat we bij de hoogte van een toiletpot spreken over de afstand vanaf de vloer tot aan de rand van de toiletpot – de wc-bril wordt daarbij niet meegerekend.

Vroeger werd 40 centimeter als de standaardhoogte voor een toilet beschouwd. Tegenwoordig is deze standaard nogal achterhaald. Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat mensen gemiddeld steeds langer worden. Daarom worden de meeste toiletpotten in openbare ruimtes nu standaard op een hoogte van 43 centimeter opgehangen. Dat wil echter niet zeggen dat de standaardhoogte voor een toilet in jouw situatie het beste is. De ideale hoogte is namelijk heel persoonlijk en dus voor iedereen anders.

Wat is de juiste hoogte van een wc-pot?

De zithouding op het toilet die als de meest ergonomische houding wordt beschouwd, is wanneer je voeten plat op de vloer staan en je knieën zich in een hoek van 90 graden bevinden. De meest ideale zithouding voor de stoelgang is echter als je wat lager zit – licht gehurkt, als het ware. In deze houding kunnen de bekkenbodemspieren zich namelijk makkelijker ontspannen, wat een positief effect heeft op de stoelgang. Een lagere toiletpot is echter niet voor iedereen geschikt. Voor ouderen en mensen met bepaalde fysieke klachten kan het namelijk moeilijker zijn om vanuit die lagere zithouding weer op te staan. Daarom hebben onder andere invalidentoiletten en verpleeghuizen vaak juist wat hogere toiletpotten, doorgaans tussen de 45 en 50 centimeter hoog.

Hoe kan ik de ideale hoogte voor mijn toiletpot bepalen?

Aan de hand van de onderstaande tips moet het vrij eenvoudig zijn om de ideale hoogte voor jouw toiletpot te bepalen:

  • Hou rekening met hoe lang de gebruikers zijn

Als je alleen woont is het simpel: dan hoef je alleen rekening te houden met je eigen lengte. Maar als je huishouden uit meerdere mensen bestaat, dan moet je ook hun lengte in acht nemen. Je kunt in dat geval het beste het gemiddelde nemen. Op die manier kan iedereen op een comfortabele manier van het toilet gebruikmaken.

  • Kijk wat de huidige hoogte van je toiletpot is

Een goede manier om de ideale hoogte van jouw toiletpot te bepalen is door gewoon eens op je huidige toilet te gaan zitten en een beetje te experimenteren. Zo kun je bijvoorbeeld een boek onder je voeten leggen of iets op de wc-bril leggen om te kijken of dat misschien comfortabeler voelt. Meet de hoogte van je huidige wc-pot op en neem die als basis om te bepalen of je nieuwe toiletpot hoger of juist lager moet komen.

  • Vergeet niet om de hoogte van de vloer mee te nemen

Als je je badkamer of toiletruimte aan het renoveren bent en er zit nog geen vloer in, vergeet dan niet om de dikte van de tegels (en een eventuele ondervloer) in je berekening mee te nemen. Anders is de hoogte van de wc-pot straks alsnog lager dan de bedoeling is.

Tot slot

Vind je het lastig om de juiste hoogte voor je toiletpot te bepalen? Je kunt altijd bij Bubbels & Jets terecht voor een deskundig en persoonlijk advies!