Badkamer renovatie | Bubbels & Jets

Wie zich gaat oriënteren op de mogelijkheden van een nieuwe badkamer kan soms al snel ontmoedigd raken. Veel mensen hebben de neiging om te denken dat de badkamer van hun dromen simpelweg te duur of niet haalbaar is. Het spreekt voor zich dat een complete badkamer renovatie een ingrijpende klus is die een investering vereist. Het project kan tevens ingewikkeld worden wanneer je een kleine badkamer of een niet al te praktische indeling hebt. Maar niet elke badkamer renovatie vereist een groot budget. Het is ook zeker niet altijd nodig om alles te vervangen. Ga jij eindelijk je badkamer renoveren? Met een kritische blik en een beetje creativiteit kun je een schitterend eindresultaat realiseren zonder dat het je al je spaargeld kost. Wij hebben 7 stappen voor je op een rijtje gezet om je op weg te helpen!

Je badkamer renoveren in 7 stappen

#1. Beoordeel wat er allemaal aangepakt moet worden

Als je een beperkt budget hebt, is het belangrijk om kritisch te zijn met betrekking tot wat er allemaal aangepakt moet worden. Vraag jezelf af of een complete badkamer renovatie écht noodzakelijk is, of dat het ook volstaat om alleen een aantal elementen te vervangen. Zijn de wand- en vloertegels nog in goede staat maar valt je badmeubel van ellende bijna in elkaar? Dan hoef je echt niet alles eruit te slopen – laat die tegels lekker zitten en neem een kijkje bij onze badmeubel aanbiedingen. Wellicht dat er een voordelig showroommodel tussen dit dat perfect aansluit op de uitstraling die je in gedachten had! Maak een lijstje van must-haves (de elementen die écht vervangen moeten worden) en want-to-haves. Als na het maken van het kostenplaatje van de must-haves blijkt dat je nog ruimte in je budget hebt, kun je altijd nog een van je want-to-haves meenemen.

#2. Bepaal je budget

Zodra je een helder beeld hebt van wat er precies moet gebeuren, is het tijd om een budget vast te stellen. Vraag voor de werkzaamheden die je moet uitbesteden offertes aan en maak een inschatting van wat je badkamer renoveren ongeveer gaat kosten. Zorg ook dat je een buffer achter de hand houdt; op die manier voorkom je dat de werkzaamheden vertragingen oploopt wanneer je tijdens de renovatie met tegenslagen geconfronteerd wordt. Hou in je budget tevens rekening met het afvoeren van sloopafval; veel mensen schrikken van de kosten van het huren van een container.

#3. Maak een planning en een ontwerp voor je nieuwe badkamer

Een badkamer renovatie vereist een doordachte planning en een ontwerp. Wijk daarbij zo min mogelijk af van de oorspronkelijke badkamerindeling. Je hoeft dan namelijk niet de leidingen te verleggen. Dat betekent dat je bespaart op de kosten voor het loodgieterswerk én dat het tegelwerk niet gesloopt hoeft te worden. Probeer ook te voorkomen dat het project te ingewikkeld wordt; de meest kosteneffectieve badkamer renovaties zijn gebaseerd op simpele ontwerpen. Verder is het verstandig om zowel je planning als je ontwerp voor te leggen aan de elektricien, loodgieter en eventuele andere professionals die je inschakelt. Zij kunnen dan namelijk bekijken of er geen kwesties zijn die hun werkzaamheden misschien zouden kunnen belemmeren.

#4. Bekijk wat je zelf kunt doen en wat je moet uitbesteden

Een deel van de sloop- en renovatiewerkzaamheden kun je wellicht zelf doen, eventueel met hulp van handige vrienden of familieleden. Dat kan aardig wat geld schelen. Desondanks raden we aan om wel een deel van het budget te reserveren voor arbeidskosten van loodgieters of installateurs. Bepaalde werkzaamheden, zoals het aansluiten van het toilet, kranen en douche, zijn nu eenmaal klussen die de nodige vakkennis en expertise vereisen. We zien geregeld dat mensen het toch zelf proberen met de gedachte te kunnen besparen, met als gevolg dat ze uiteindelijk toch meer geld kwijt zijn vanwege een inadequate installatie of lekkageproblemen. Wees realistisch met betrekking tot wat je zelf kunt doen. Als je bijvoorbeeld nog nooit tegels gelegd hebt, is het niet aan te raden om zelf je hele badkamer opnieuw te betegelen – je wilt immers wel van het beste eindresultaat verzekerd zijn!

#5. Verdiep je in goedkopere alternatieven

Er zijn veel manieren om te besparen op de kosten van een badkamer renovatie. Vind je de wand- en vloertegels niet mooi, maar zijn de tegels en het voegwerk in principe nog wel in goede staat? Dan kun je overwegen om de tegels met speciale tegelverf over te schilderen. Als de vloertegels echt aan vervanging toe zijn, bekijk dan of het mogelijk is om de nieuwe vloertegels over de oude heen te leggen. De vloer komt dan wel wat hoger te liggen, maar het scheelt een hoop hak- en breekwerk.

Op dezelfde manier ben je met een inloopdouche, waar je alleen één douchewand voor nodig hebt, vaak goedkoper uit dan met een complete douchecabine.

#6. Wees creatief met accessoires en details

Kom je nog steeds niet helemaal uit met je budget? Kijk dan eens wat je kunt doen door accessoires en details te vervangen. Het zal je verrassen hoeveel verschil een paar kleine aanpassingen kunnen maken. Kun je in plaats van compleet nieuw badkamer meubilair aan te schaffen, misschien alleen de grepen vervangen? Heb je een kleine ruimte, experimenteer dan met grote spiegels – deze kunnen de badkamer ruimtelijker én lichter laten voelen. Ook verlichting kan een enorm verschil maken, zeker in badkamers waar weinig of geen daglicht binnenvalt. Wat als je die ouderwetse plafonniere vervangt door een aantal spotjes, eventueel aangevuld met led strips rondom je badkamerspiegel? Ook het aanschaffen van een set nieuwe handdoeken en accessoires zoals zeepdispensers, haakjes, toiletrolhouders in dezelfde stijl kun je vaak al veel bereiken.

#7. Hou rekening met de toekomstbestendigheid van je badkamer

Het kan verleidelijk zijn om het ontwerp van je badkamer af te stemmen op wat je nu mooi vindt, of op wat nu trendy is. Maar op bepaalde keuzes kun je snel uitgekeken raken. We raden daarom aan om voor de basis (wand- en vloertegels, sanitair, enzovoorts) te kiezen voor neutrale kleuren. Je kunt de badkamer dan met behulp van accessoires de gewenste uitstraling geven, maar hoeft niet meteen alles te vervangen als je op een gegeven moment toch iets anders wilt. Daarnaast draagt een neutrale badkamer bij aan de verkoopwaarde van je woning. Toekomstbestendige keuzes maken draait echter niet alleen om kleurkeuzes. Als een gezinslid al wat ouder of slecht ter been is, vraag je dan af of diegene over vijf jaar nog steeds zelfstandig gebruik kan maken van de badkamer. Misschien is het beter om het bad te vervangen door een instapbad of meteen van bad naar douche te gaan.