Niets is zo ontspannend als een warm bad, na een lange dag werken of verplichtingen met de kids. Even lekker wegdromen met een bruisbal, badzout of bubbels! Een ligbad is daarom de perfecte aanvulling voor je badkamer. Er zijn verschillende soorten, maten en afwerkingen. Wat is de ideale maat voor jouw nieuwe badkuip? Wij hebben alle specs voor kleine én grote badkamers voor je op een rij gezet.

De maten voor jouw nieuwe badkuip op basis van het model

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij het bepalen van de afmetingen van je bad. Een standaardformaat heeft een lengte van 1.80 meter en een breedte van 80 centimeter, maar er zijn ontzettend veel baden in afwijkende vormen en formaten. Voor elke badkamer is een oplossing te vinden. We hebben om te beginnen een overzicht gemaakt van alle modellen.

Een ligbad

Een ligbad is het meest gangbare model voor thuis. De meeste ligbaden worden ingebouwd. Dit biedt het voordeel dat je ze tegen de muur kunt plaatsen en mooi kunt afwerken met dezelfde tegels als op de muur en/of vloer. Hiermee houd je meer ruimte over in de badkamer, bijvoorbeeld voor het badkamermeubel of een inloopdouche.

Een vrijstaand bad

Een vrijstaand bad heeft een extra ruime instap en geeft je badkamer een luxe uitstraling. Tegenwoordig wordt hij niet alleen meer in de badkamer geplaatst, steeds meer mensen kiezen voor een vrijstaand bad aan het voeteneind in de slaapkamer. Zo kun je ‘s ochtends meteen een frisse duik nemen! Veel gebruikte materialen zijn acryl, mineraalmarmer en solid surface. Wil je samen met je partner of de kids in bad? Dan kies je voor een extra breed vrijstaand bad met 2 ligzijdes.

Een halfvrijstaand bad of hoekbad

Wil je de luxe uitstraling van een vrijstaand bad, maar heb je niet genoeg ruimte in je bad- of slaapkamer? Dan biedt een halfvrijstaand bad of een hoekbad uitkomst. Die wordt tegen de muur geplaatst, maar heeft aan de andere kant wel een extra brede zijde. De zijkanten zijn mooi afgewerkt. Alleen de achterkant wordt tegen de muur aan gemonteerd en niet een complete zijkant, zoals bij een ligbad.

Een douchebad

Wil je kunnen douchen en in bad, maar heb je geen ruimte voor beiden? Dan is een douchebad ideaal. Die is zo gevormd dat je er ruim in kunt douchen en heerlijk ontspannen baddert. The best of both worlds! Er zijn modellen waarin je over de rand van het bad stapt, maar ook douchebaden met een deur in de zijwand: instapbaden. Die sluiten waterdicht af, zodat het geen waterballet wordt op je badkamervloer. De meeste varianten hebben ook een glazen douchewand, tegen spetters op de vloer.

 

Bekijk onze baden, vrijstaande baden en instapbaden

Een whirlpool

Een whirlpool is de meest luxe in zijn soort. Hiermee creeër je je eigen thuisspa en bubbel je lekker weg na een drukke (werk)dag. Onze whirlpools zijn uitgevoerd met watermassage of water- en luchtmassage, die je spieren extra ontspanning geven tijdens je dagelijkse relaxmoemnt. Bubbels & Jets heeft voor iedere badkamer een whirlpoolbad op maat. Onze whirlpools zijn ontworpen met veel aandacht voor design en ligcomfort. De systemen kunnen op jouw wensen worden afgestemd. Daarnaast zijn wij ook dealer van de merken Jacuzzi, Cleopatra en Villeroy en Boch.

Bekijk onze whirlpools

Badafmetingen voor een kleine badkamer

Klein is niet altijd fijn! Zeker niet als je over een kleine badkamer beschikt, maar wel graag een bad wilt. Gelukkig zijn hier oplossingen voor. Als je de ruimte optimaal benut, kun je ook in een kleine badkamer prima een bad laten plaatsen. In kleine badkamers zien we veel douchebaden, hoekbaden en instapbaden. Hiermee bespaar je ruimte, zonder dat je inlevert op comfort. Een standaard ligbad heeft een afmeting van 1.80 meter bij 80 centimeter, maar voor kleine ruimtes zijn er ook varianten met een lengte van 1.60 en 1.70 meter en een breedte van 70 centimeter. Die zijn iets kleiner, maar nog steeds ruim genoeg om je benen te strekken. Zijn deze afmetingen ook de ruim voor jouw badkamer? Dan kun je ook nog kiezen voor een zitbad, met een gemiddelde lengte van 1.20 meter.

De beste maat in een badkamer met een afwijkende vorm

Soms zijn de afmetingen geen bezwaar, maar de vorm van je badkamer wel. Dit is bijvoorbeeld het geval in badkamers met een schuin dak en afwijkende hoeken. In zo’n geval biedt een hoekbad uitkomst. Hiermee wordt de loopruimte in je badkamer namelijk zo min mogelijk beperkt en kun je het bad in de uiterste hoek plaatsen, waar het dak op zijn hoogst is. En combineer je een hoekbad met een douche? Dan bespaar je nóg meer ruimte. De lengtematen van hoekbaden lopen uiteen van 1.25 tot 2 meter.

De beste maat voor je nieuwe badkuip in een ruime badkamer

Mensen met een grote badkamer hebben geluk! Hierin kun je namelijk alle kanten op en elk gewenst model van je dromen laten installeren. In ruime badkamers zien we dan ook vaak een whirlpool. Het prijskaartje dat hier aan hangt is iets hoger, maar dat geldt ook voor het comfort. Een vrijstaand bad komt ook mooi uit in een grote badkamer. Die zijn vaak iets langer dan een doorsnee ligbad, met een gemiddelde lengte van 1.85 meter. Vrijstaande baden staan iets van de muur af of soms zelfs middenin de ruimte. Hierdoor komen ze prachtig tot hun recht in een grote badkamer.

Persoonlijk (b)advies op maat van onze badkamerspecialisten

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de ideale maten voor jouw nieuwe badkuip? Over het plaatsen van een bad? Onze whirlpoolsystemen? Of een andere vraag? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag aan advies op maat! Dit kan via het contactformulier op de website, telefonisch of tijdens een bezoek aan onze showroom in Enter. Op de website hebben we een greep uit onze collectie geplaatst, in de winkel kun je alle mogelijkheden zelf zien en ervaren. Wees welkom en laat je adviseren door onze professionele badkamerspecialisten.