Iris Combi | Bad douche combinatie

Een douchecabine én een apart bad? Dat kan fijn zijn, maar met een wat kleinere badkamer is dit doorgaans geen optie. Gelukkig is er een heel goed alternatief: een bad en douche in één! Hieronder vertellen we je wat meer over de voordelen en de mogelijkheden van een bad/douche combinatie. Daarnaast geven we nog een aantal tips om de ruimte die je hebt zo efficiënt mogelijk te benutten.

Waarom kiezen voor een bad en douche in één?

Een bad en douche in één is de ideale oplossing voor klein bemeten badkamers. Moet je ’s ochtends vroeg de deur uit, dan kun je even snel onder de douche stappen om je op te frissen. Maar op de momenten dat je wel de tijd hebt, kun je ervoor kiezen om uitgebreid in bad te gaan en lekker te ontspannen. Bijkomend voordeel van een bad/douche combinatie is dat je je na het baden ook makkelijk nog even kunt afspoelen onder de douche. Dat is bijvoorbeeld prettig na het haren wassen, om de laatste restjes shampoo en conditioner uit je haar te spoelen. Een bad en douche in één is ook nog eens een hele duurzame optie. Veel mensen laten wanneer ze wat ouder en/of minder mobiel worden hun bad vervangen door een douche, zodat ze langer zelfstandig van hun sanitaire ruimte gebruik kunnen blijven maken. Wanneer je kiest voor een toegankelijke variant van een bad/douche combinatie ben je goed voorbereid op de toekomst. Kortom, met een bad en douche in één profiteer je van het beste van beide werelden. De voordelen van zowel een bad als een douche, zonder dat het extra ruimte in beslag neemt.

Bad en douche in één: wat zijn de mogelijkheden?

Het mooie is dat er tegenwoordig eindeloos veel mogelijkheden zijn op het gebied van bad/douche combinaties. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Badwanden

Een badwand is een stijlvol alternatief voor een douchegordijn, dat voorkomt dat je badkamervloer een waterballet wordt wanneer je een douche neemt. Wij leveren badwanden in vele soorten en maten, welke eenvoudig op de bandrand gemonteerd kunnen worden.

  • Hoekbaden

Heb je in jouw badkamer geen plek voor een bad/douche combinatie met een ligbad? Wellicht dat er wel plek is voor een van onze hoekbaden! Een hoekbad is sowieso een uitstekende manier om de ruimte in een kleine badkamer goed te benutten.

  • Instapbaden

Een instapbad is voorzien van een waterdicht deurtje dat je gemakkelijk kunt openen wanneer je onder de douche stapt of een bad wilt nemen. Je hoeft dan niet je benen zo hoog op te tillen. Dat is prettig voor wie wat slechter ter been is. Daarnaast blijft het risico op uitglijden beperkt tot een minimum. Mooie voorbeelden van instapbaden zijn de RepaBad Easy-In en de Iris Combi.

Wat kun je nog meer doen om je badkamer efficiënt in te delen?

Afgezien van de installatie van een bad en douche in één zijn er nog meer dingen die je kunt doen om de ruimte in je badkamer optimaal te benutten. Hieronder hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

1. Maak een plan

Een efficiënt ingedeelde badkamer begint met een doordacht plan. Meet de ruimte op, teken een plattegrond en zet de afmetingen erbij. Vervolgens kun je een indeling maken. Denk daarbij goed na over wat je écht nodig hebt in je badkamer. Heb je elders in huis bijvoorbeeld een aparte toiletruimte en maak je eigenlijk niet of nauwelijks gebruik van het toilet in de badkamer? Dan zou je dat toilet eruit kunnen halen en die ruimte op een andere manier benutten. 

2. Maak optimaal gebruik van hoeken

Een efficiënte indeling van je badkamer bereik je door de hoeken van de ruimte zo goed mogelijk te benutten. We hadden het eerder al over een hoekbad, maar er is nog meer mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld hoekplanken monteren, waar je dan je verzorgingsproducten en andere spulletjes op kwijt kunt. 

3. Denk verticaal

Wanneer je een badkamer met een beperkt vloeroppervlak hebt is het zeker aan te raden om de hoogte in te gaan. Kies voor smalle en hoge badmeubels en kasten – open varianten helpen om het geheel licht en luchtig te houden. Wellicht heb je nog een deel van een wand vrij boven het toilet waar je een plank kunt monteren. Vergeet ook de achterkant van je badkamerdeur niet; dit is een prima plek voor wat haakjes.

4. Ga voor zwevend sanitair

Een goede manier om een kleine badkamer zo efficiënt mogelijk in te delen, is door waar mogelijk voor zwevend sanitair te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een zwevend toilet in plaats van een staand model. Op die manier hou je meer vloeroppervlak over en creëer je een ruimtelijker gevoel. Hetzelfde geldt voor een compacte wastafel die geschikt is voor wandmontage. Je kunt nog wat centimeters besparen wanneer je kiest voor een wat wastafel met dunne randen.

5. Overweeg (elektrische) vloerverwarming

Een badkamerradiator kan erg handig zijn om natte handdoeken te laten drogen, maar een radiator neemt natuurlijk wel wat ruimte in beslag. Het plannen van een badkamerrenovatie is een goed moment om vloerverwarming te overwegen. Bubbels & Jets levert MAGNUM Mat vloerverwarming; een innovatief en eenvoudig te installeren elektrisch vloerverwarmingssysteem. De matten kunnen eenvoudig over een tegelvloer worden geplaatst of in een bestaande afwerkvloer worden verwerkt, dus er zijn doorgaans geen al te ingrijpende werkzaamheden vereist. Met elektrische vloerverwarming van MAGNUM heb je geen radiator meer nodig en profiteer je van een snelle opwarming en een gelijkmatige en aangename warmte. Bovendien heb je nooit meer last van koude voeten in de badkamer! 

Tot slot

Een bad en douche in één is ideaal voor kleinere badkamers, maar er zijn meer dingen die je kunt doen om je badkamer efficiënter in te delen. Wil je rustig inspiratie opdoen of heb je behoefte aan een deskundig advies op maat? Neem dan contact op met Bubbels & Jets en maak een afspraak voor een bezoek aan onze showroom. Onze specialisten denken graag met je mee!