Badkamer | Bubbels & Jets

Steeds meer mensen worden zich bewust van het belang van duurzamer leven. De almaar stijgende energieprijzen hebben dat besef alleen maar versterkt. De kans is groot dat je al maatregelen hebt genomen om energie te besparen, bijvoorbeeld door je woning te isoleren, de verwarming ’s winters een graadje lager te zetten of misschien zelfs door te investeren in duurzame oplossingen zoals zonnepanelen of een warmtepomp. De ruimte waar in veel huishoudens nog veel te verduurzamen valt is de badkamer. In dit blogartikel belichten we een aantal mogelijkheden met betrekking tot verduurzamen en energie besparen in badkamers.

Kranen

Verduurzamen in de badkamer begint bij je kranen; daar kun je namelijk het meest mee besparen.

Cold Start

Het grootste deel van de badkamerkranen in ons assortiment zijn Cold Start kranen. Dat betekent dat ze altijd starten in de koudwater stand en dus geen gebruik maken van de CV-ketel als dat niet nodig is. Wanneer je je gaat oriënteren op nieuwe kranen, kijk dan eens naar de energiebesparende Flow wastafelkranen van het merk Qisani – deze zijn allemaal voorzien van een progressief binnenwerk met Cold Start.

Douches

Je weet waarschijnlijk wel dat je met douchen veel minder water verbruikt dan wanneer je in bad gaat. Op het gebied van douchen valt er echter ook nog heel wat te besparen.

Waterbesparende douchekoppen

Er zijn tegenwoordig veel waterbesparende douchekoppen verkrijgbaar. Als je nog geen waterbesparende douchekop hebt, is het zeker aan te raden om er eentje aan te schaffen. Er zijn uitvoeringen in elke prijsklasse, en vanwege de lucht die er aan de stroom wordt toegevoegd merk je niet eens dat je minder water verbruikt. We spreken van een spaardouchekop wanneer de douchekop onder de 7.2 liter per minuut verbruikt. Hoeveel je precies aan water kunt besparen, verschilt echter per douchekop.

Recycledouches

Verduurzaming in de badkamer betekent niet altijd dat dit ten koste gaat van je comfort. Want zelfs regendouches zijn in waterbesparende uitvoeringen verkrijgbaar. Zo ook de recycledouche. De bekende Nederlandse fabrikant Xenz heeft bijvoorbeeld het Upfall shower systeem ontwikkeld, welke we bij Bubbels & Jets werkend in de showroom hebben. Met een verbruik van maar 1.5 liter water per minuut is de Upfall shower de zuinigste douche ter wereld. Je waant je in een wellness resort met deze douche.

AirPower douches

Een andere manier om water te besparen tijdens het douchen is met de AirPower douches van hansgrohe. Deze zijn uitgerust met een innovatieve technologie die het water verrijkt met lucht. Daardoor bespaar je niet alleen veel water, maar profiteer je ook van een intensieve, heerlijke douche ervaring.

Baden

Zelfs als je dagelijks doucht, is een lekker warm bad soms onweerstaanbaar. Voel je vooral niet schuldig, want zelfs hier kun je besparen.

In een bad gaat gemiddeld 100 tot 200 liter water en bij Bubbels & Jets hebben we baden met zijtaps. Daarmee verbruik je minder water voor een vol bad. Naast het reduceren van de hoeveelheid water in je bad is ook de temperatuur van het water iets om aandacht aan te besteden – al dat water moet immers ook verwarmd worden. Om het warme water lekker warm te houden (zodat je die warmwaterkraan niet nogmaals open hoeft te draaien) kun je kiezen voor een van onze inbouwbaden van acryl. Zo blijft het badwater heerlijk warm en geniet je nog langer van je wekelijkse bad ervaring. Naast het hebben van een acryl bad, zitten er ook baden in het assortiment met isolatiewanden

Wellness

Voor veel van ons is een Jacuzzi een teken van decadentie. Daarom snappen we dat het redelijk wat vraagtekens oproept als we zeggen dat je kunt besparen op je Jacuzzi. Maar dat het kan staat buiten kijf! Zeker als we het hebben over jouw jacuzzi in de tuin, maar ook in de wellness hoek staat verduurzaming niet stil. Zo hebben we bij Bubbels & Jets bubbelbaden die zijn uitgerust met een High Performance Turbo airblower van 450 Watt, die geen koude maar verwarmde lucht rondpompt zodra je de jets aanzet. Hierdoor hoef je dus ook geen warm water bij te voegen. Een simpele maar effectieve manier om energie te besparen, zonder dat je hoeft in te leveren op je wellness beleving.

Verwarming

Als je serieus wilt verduurzamen in de badkamer, dan is het zaak om ook een kritische blik op de verwarming te werpen. Zo zijn er zeer energiezuinige badkamerradiatoren verkrijgbaar, waaronder elektrische uitvoeringen. Informeer bijvoorbeeld eens naar onze Vasco design radiatoren. Je zou ook kunnen overwegen om over te stappen op elektrische vloerverwarming; het MAGNUM Mat vloerverwarmingssysteem kan direct onder de afwerkvloer worden aangebracht en staat garant voor een bijzonder korte opwarmtijd en een minimaal energieverbruik.

Badmeubels

Wanneer we het hebben over verduurzamen dan denken de meeste mensen niet meteen aan hun badmeubel. Toch is dit ook iets om aandacht aan te besteden, zeker als je een badkamerrenovatie op de planning hebt staan. De badmeubels van Bubbels & Jets worden speciaal geproduceerd voor toepassingen in sanitaire ruimtes en hebben een levensduur van zo’n 15 tot 25 jaar. Als je dat vergelijkt met de badmeubels van een willekeurige bouwmarkt, die vaak nog geen vijf jaar meegaan voordat ze weer aan vervanging toe zijn, dan weet je al wat de meest duurzame optie is.

Tegels, vloeren & wanden

Eveneens een puntje waar veel mensen niet bij stilstaan als het over verduurzamen gaat zijn de materialen die we gebruiken voor de wanden en vloeren in de badkamer. Glazen douchewanden en –deuren kunnen bijvoorbeeld van een antikalk behandeling worden voorzien, zodat er geen chemische producten gebruikt hoeven te worden en je minder vaak hoeft schoon te maken. En mocht je je badkamer gaan verbouwen, kies dan meteen voor krasbestendige wand- en vloertegels van een goede kwaliteit, die makkelijk schoon te houden zijn. Daar heb je veel langer plezier van!

Tot slot

Wil je graag (nog) meer energie besparen maar kun je wel wat deskundig advies gebruiken bij het verduurzamen van je badkamer? Neem dan contact op met Bubbels & Jets of kom eens langs bij onze showroom om inspiratie op te doen!