Een sauna thuis is heerlijk. Zeker in de koude wintermaanden kan een kwartiertje in de sauna wonderen doen. Maar wat is de ideale saunatemperatuur? Moet je ook rekening houden met de luchtvochtigheid? En hoe zit het bij een infraroodsauna? Alle antwoorden voor mensen met een sauna in huis.

Hoe wordt een sauna verwarmd?

Er zijn verschillende manieren om je sauna op de juiste temperatuur te brengen: met een houtkachel, met een elektrische kachel of met infraroodlampen. Houtkachels worden vooral gebruikt voor buitensauna's, maar soms ook binnen. Het geeft een typische saunageur en een knus gevoel, met het knisperende hout op de achtergrond. Nadeel van een houtkachel is dat je de temperatuur niet zomaar instelt op het aantal graden dat jij prettig vindt. Het is een beetje 'stoken op gevoel'. Een elektrische kachel kan bij binnen- en buitensauna's worden gebruikt. De meeste sauna's worden op deze manier verwarmd. Hierop stel je simpel en snel de gewenste temperatuur in. Infraroodlampen geven stralingswarmte af.

De perfecte saunatemperatuur

De ideale saunatemperatuur ligt tussen de 75 en 90 graden. Dat klinkt enorm heet, stel je voor dat je badwater 75 graden zou zijn! Maar bij saunatemperatuur werkt het anders. Door de lage luchtvochtigheid - die is in een sauna minder dan 15 procent - kunnen we hier prima tegen. Gaat de luchtvochtigheid omhoog, bij een opgieting bijvoorbeeld, dan krijgen we het warmer door het hete water op onze huid: de condens. De perfecte temperatuur is persoonlijk. De één vindt 70 graden prettig, terwijl je ander 100 graden fijner vindt.

De beste temperatuur voor een infraroodsauna

Infraroodsauna's worden verwarmd door infraroodlampen, met infraroodstraling. Deze straling werkt niet alleen ontspannend, maar ook helend voor spieren en gewrichten. De gemiddelde temperatuur ligt hier tussen de 35 en 60 graden. In een infraroodsauna is de luchtvochtigheid hoger dan in een Finse sauna, waardoor ons lichaam eerder opwarmt. Mensen met klachten aan hun rug-, nek- en schouderspieren hebben vaak veel baat bij een saunabezoek.

Meer informatie

Bubbels&Jets biedt een breed assortiment in thuissauna's. Meer informatie of langskomen in onze showroom? Neem vrijblijvend contact met ons op.