Welke soorten kachels zijn er

Welke soorten kachels zijn er:

De sauna kachel is een van de belangrijkste onderdelen van de sauna. Samen met het toegepaste hout bepalen zij voornamelijk het klimaat in de sauna. Een goede keus is hierbij dus belangrijk. In de oudheid had je een open vuur waar de stenen opgelegd werden. Pas in de 2oe eeuw werden gesloten houtgestookte kachels toegepast. Later in de jaren 70 zijn de electrische kachels geintroduceerd. Deze worden nu het meest toegepast en hebben de toepassing van de prive sauna in huis een enorme boost gegeven. Wij zijn dealer van Helo Sauna en Tylö.  Beide behorend tot de saunatec groep. Zij zijn wereldmarktleider op het gebied van sauna’s en leveren een constante topkwaliteit en design. In onze webshop vindt u ons aanbod saunakachels van Helo .

Electrische kachel

De electrische kachel wordt verwarmd met warmtespiralen waaromheen de saunastenen worden gepakt. Eerst altijd in een gesloten omkasting, maar nu steeds meer in open behuizing. In sauna’s tot 4,0 m3  kun je nog net volstaan met een 230 V/16 amp  kachel van max 3,0 kw. Daarboven moeten of meerdere groepen of krachtstroom worden toegepast. Ze worden geleverd met bediening op de kachel of met een losse bediening voor binnen of buiten. 

Bio Kachel

Een bio kachel kan op dezelfde manier gebruikt worden als de electrische kachel. Bovendien zit er nog een stoomaggregaat op. je kunt hem dus normaal opstoken tot bv 100 ºC of als de bio functie is ingeschakeld tot max 60 ºC. De stoomaggregaat zal dan dmv stoom de luchtvochtigheid in de sauna verhogen tot bv 50 of 60 %.  Je hebt dus een lagere temperatuur, maar door de hogere luchtvochtigheid een hogere warmte beleving dan normaal bij 60 ºC.  Een biokachel geeft een milder klimaat.ööö

Houtgestookte sauna  kachel

Het gebruik van een houtgestookte sauna kachel is attractief hoewel ze wat duurder zijn dan elektrische kachels. De elektrische kachels zijn eenvoudiger te plaatsen, je hebt bovendien geen hout nodig. Ook heb je geen rookafvoer nodig. Een houtgestookte sauna kachel verwarmd de sauna langzamer en het vergt meer inspanning om de kachel op temperatuur te houden en wat ook belangrijk is: je hebt een voorraad hout nodig.  Voordelen van een houtgestookte kachel zijn:

  • Hout produceert een doordringende warmte en een aangename geur.
  • Het hout kun je zien branden in de kachel. Het kijken en het luisteren naar het knapperende vuur geeft ontspanning.
  • Een houtgestookte kachel kun je overal plaatsen, je hebt geen stroom nodig.
  • Als je het spel met lucht en water in de hand hebt geeft dat wel wat extra’s 

Gasgestookte sauna kachel 

De opwarmperiode van een gasgestookte saunakachel is langer dan bij een electrische kachel. Gasgestookte saunakachels worden daarom vooral bij professionele toepassingen gebruikt.  De onderhoudskosten, aanschaf en montage zijn een stuk duurder dan bij en electrische kachel. Bij een professioneel gebruik staat de kachel vaak de hele dag aan en heeft de sauna ook veel meer volume. Het energie verbruik bij eeen gasgestookte kachel is veel lager dan bij electrisch. Na enkele jaren wordt de extra investering dan terugverdient. Maar dit zal zoals gezegd zich alleen voordoen bij grote professionele installaties.

 

 


Vragen?

Tijdens kantooruren zijn we altijd bereikbaar.
0547 384 000


Gerelateerde producten